Uefa Champions League

Uefa Champions League

En särskild turnering finns i Europa för alla lag som placerat sig högst i sina ligor på hemmaplan, och Champions League samlar varje år miljoner tv-tittare för att ta reda på vilket lag som egentligen är Europas bästa klubblag. Turneringen spelades första gången 1955.

Spanien och åter Spanien

Spanska klubblag har genom åren varit mest framgångsrika inom turneringen och sammanlagt 18 segrar i finalen finns att räkna. Den spanska kubb som utmärkt sig mest är Real Madrid som stått för 13 av segrarna. Endast vid ett tillfälle, 1979 har en svensk klubb tagit sig till final, och då var det Malmö FF, som tyvärr förlorade mot den engelska fotbollsklubben Nottingham Forest.

Strukturen ändras

Från början var det enbart vinnarna från olika länders ligor som fick ställa upp men sedan 1997 får även andra-, tredje- och fjärdeplacerade fotbollsklubbar delta i turneringen. Uefa för också en ranking över hur klubbarna har placerat sig föregående år och lägre rankade klubbar måste kvala in i spelet. Sättet som turneringen spelats på, har ändrats mycket genom åren och gruppspel infördes 1992. Här är några kända storklubbar som haft flera framgångar inom turneringen:

Real Madrid

Real Madrid är en fotbollsklubb i den spanska storstaden Madrid, som grundades 1902. Klubben är vida känd för sina vita spelarkläder och kallas också på spanska för Los Blancos, vilket översätts till “de vita”. Real Madrid har alltid hört till de stora favoriterna i den spanska fotbollsligan La Liga och har sedan 2005 rankats som en av de rikaste klubbarna.

Juventus

I Italien är Juventus FC, från staden Turin, en av de stora giganterna i den italienska fotbollsserier Serie A. I Juventus har det funnits många världsberömda spelare och en av dem är den svenska legendaren Thomas Nordahl som spelade för klubben 1968-1971. Klubben kännetecknas av sina tröjor i vitt med svarta ränder.