Tips till föräldrar med idrottande barn

Tips till föräldrar med idrottande barn

Idrott är en oerhört viktig del i många barns liv och utgör stora delar av deras sociala liv samtidigt som det är något som de flesta av barnen som håller på med idrott tycker är väldigt roligt. Att vara förälder till ett barn som idrottar mycket kan dock vara utmanande på många olika sätt. På alla områden från hur man ska tänka kring när det kommer till elitsatsning, till rent logistiska utmaningar med skjuts till och från träning finns det en hel del att fundera över. I den här texten kommer vi att försöka att ge några tips kring just dessa områden så att du som förälder på ett så bra sätt som möjligt kan stötta ditt idrottande barn.

Elbil

Logistiken för en förälder som har ett eller flera barn som idrottar kan vara riktigt jobbig. Utöver att skjutsa och hämta från skola och dagis ska man dessutom ta sig till och från träningar och matcher flera dagar i veckan. Utöver tidsaspekten blir detta också en ekonomisk fråga speciellt med dagens bensinpriser. Ett tips kan vara att skaffa en Easee laddbox och en elbil, vilket kan få ner drivmedelskostnaderna ordentligt. Genom att skaffa en elbil med tillhörande Easee laddbox sparar man enormt mycket pengar på korta sträckor och om man har ett liv där man för det mesta åker några kilometer eller på sin höjd någon mil till och från träningar och matcher kommer elbilen att göra stor ekonomisk nytta. Dessutom gör man ju klimatet och miljön en tjänst vilket såklart är ett plus.

Rimliga mål

När det kommer till att sätta rimliga mål och förväntningar på sina barn som idrottar är det många föräldrar som inte riktigt hittar fram. Alltför många lägger väldigt stor vikt vid prestation och att barnet ska bli så bra som möjligt, men man måste komma ihåg att den breda idrotten inte handlar om det. Självklart får man ha drömmar och mål men man måste någonstans komma bort ifrån att alla som tränar idrott satsar på att bli bäst i världen. För de allra flesta är idrotten endast ett sätt att få sociala kontakter, hålla sig i god fysisk form och helt enkelt ha riktigt, riktigt roligt. Att som förälder låta dessa delar komma först och låta barnet självt bestämma om det eventuellt skulle vilja satsa hårdare på sin idrott för att kunna leva på den i framtiden är väldigt viktigt. Barn som idrottar ska ha kul och det är vad man som förälder måste utgå ifrån.