Träningsformer för dig med artros

Träningsformer för dig med artros

För personer med artros kan träning vara oerhört fördelaktigt för att lindra smärta och stela leder. Träning och stretching kan vara särskilt användbart när smärtan och inflammation är som värst. Personer med artros som tränar kan uppleva att de har mindre smärta än de som inte gör det. Motion kan minska smärtsamma symtom, förbättra ledfunktionen och flexibiliteten, öka rörelseriktningen och dessutom öka humöret. Det är bäst att få råd från en läkare innan du startar ett träningsprogram. Följande typer av träning kan hjälpa till att lindra smärta, stela leder och andra symtom som artros kan orsaka:

Stretching: kan hjälpa till att förbättra flexibiliteten, minska stela leder och öka vår rörelseförmåga. Daglig stretching, helst gjord på morgonen, är viktig för att lindra artrossymptomen.

Gång: en träningsform som i stort sett alla kan utöva. Gången hjälper vår aeroba kondition, stärker vårt hjärta och är bra för både vår hälsa och vårt humör. Genom att gå dagligen ökas blodtillförseln i kroppen, vilket hjälper till att snabbare lindra inflammationer, vilket i sin tur kan lindra artrossymptomen.

Pilates: en träningsform som också de flesta människor kan utöva till viss nivå. Denna träningsform stabiliserar leder och stärker muskler, vilket har visat sig vara väldigt framgångsrikt när det kommer till att minska och, i vissa fall, bli av med artrossmärtan. När det kommer till pilates är det viktigt att börja med enkla övningar så att kroppen vänjer sig vid träningsformen. Sträckningar och bristningar kan förekomma om utövaren inte är försiktig.