Michael Phelps

Michael Phelps

Michael Fred Phelps II, är en otroligt meriterad simmare som redan som 15-åring var den yngste amerikan som någonsin fått en plats vid OS. Han föddes 1985 och erövrade under sin fantastiska karriär sammanlagt 23 guld. Många rekord blev det under karriären, och han anses som den störste olympiern genom alla tider. Vägen till framgång har varit fylld av träning för Phelps som tränade 6 timmar om dagen, 6 dagar i veckan, med ett energibehov av smått otroliga 12 000 Kcal om dagen.

Fjärilsim blev starten

Vid sitt första OS knep Phelps fick han som 15-åring en femteplats inom fjärilsimmet på 200 meter. Senare samma år kom också hans första världsrekord på distansen och han är därmed den yngste simmaren som tagit ett officiellt världsrekord. Phelps har diagnosen ADHD vilket han har medicinerats för och en starkt bidragande kraft till framgångarna under de tidiga åren var tränaren Robert Bowman. Under OS i Peking 2008 tog Phelps hela åtta guldmedaljer vilket var en stor bragd i idrottsvärlden. Målsättningen för Phelps var under hela Peking-OS att slå Mark Spliz rekord på sju guld under samma OS. Innan hans mest framgångsrika OS simmade Phelps över 80 000 meter i veckan vilket gav goda resultat. Phelps samlade under sin karriär ihop till 28 OS-medaljer varav hela 23 stycken är av valören guld.

Känd för mer än idrott

Phelps blev känd för mer än sina idrottsliga bragder, och dömdes både för rattfylla och blev fotograferad rökandes cannabis, vilket lett till både böter och avstängning från simningen. Phelps blev även omtalad för sina stora fötter vilka är storlek 50, och anses vara en del av förklaringen till hans enorma drivkraft i vattnet. En rolig fakta kring Phelps är att han började med ryggsim då han var rädd för att stoppa huvudet under vattnet som barn.

Använde sin ADHD

När Phelps började sin simkarriär som 7-åring blev han på samma gång av med den överskottsenergi han som barn hade. I sjätte klass kom diagnosen ADHD och Phelps medicinerades ett tag för detta. Simningen blev också ett sätt att behandla tillståndet. ADHD är en sjukdom som idag kan upptäckas och behandlas relativt bra. Ofta upptäcks den genom specifika beteenden och de främsta brukar vara ouppmärksamhet, hyperaktivitet och impulsivitet. Alla som får diagnosen är olika och uppvisar olika sidor av ADHD och även behandlingen kan se skild ut. Phelps hittade ett sätt att använda sin överskottsenergi och på vilket sätt han gjorde det!