Annika Sörenstam

Annika Sörenstam

2003 inträffade en historisk händelse då Annika Sörenstam ställde upp i PGA-tourtävlingen The Colonial i Texas. Händelsen var historik så till vida, att det var första gången en kvinnlig golfare tävlade mot de allra bästa golfspelarna på herrsidan och på helt samma villkor. Det blev en stor uppståndelse i hela idrottsvärlden och Annika Sörenstam, vid tidpunkten 32 år, stod då på toppen av sin karriär.

Kvinnlig förebild

Annika Sörenstam är född 1970 och räknas som en av världens bästa kvinnliga golfspelare. Sörenstam, uppväxt i Bro, började med att vara talangfull i tennis och även i slalom. Hon var inte samma talang inom golf med hade en stor träningsvilja och hon blev professionell som golfspelare 1992 vilket skedde bland annat på LPGA-touren. År 1995 tog hon första plats både vid Europatouren och LPGA-touren och fram till 2008 fanns 72 segrar på LPGA-touren bland meriterna, vilket även innefattar tio majors. När det kommer till den ekonomiska biten är hon inte heller där lottlös. Strax över 20 miljoner dollar har kommit in under karriären i USA. Sörenstam har varit en stor kvinnlig förebild för många kvinnliga idrottare, inte minst inom golfen.

Mängder av rekord

Sörenstam har bland annat den lägsta sporen under en golfrunda, 59 slag under 2001 års Standard register PING torment, och sammanlagt har hon 50 rekord i golfhistoriken. 2003 blev hon alltså den första kvinnliga golfspelaren på över 58 år, som fick tävla mot herrarna i PGA touren. Det hela fick stor medial uppmärksamhet och hon slutade på 96:e plats, med flera meriterade herrar bakom sig. Två år senare blev hon den första kvinnliga golfspelaren som vunnit samma major 3 år i följd. Därefter följde tre gynnsamma år innan hon 2008 bestämde sig för att lägga klubborna på hyllan. Karriären avslutades med en birdie vid Europatävlingen i Dubai, och en sjunde plats. Sörenstam har även fått Konungens medalj i 8:e storleken.

Fakta om PGA touren

PGA-touren är själva organisationen som har hand om herrarnas professionella tävlingar runtom i Nordamerika. Detta fungerar även som ett paraply för alla dessa tävlingar. PGA tourens huvudkontoret är beläget i Florida. PGA Touren startade redan 1929 och initierades bland annat av golfspelaren Tommy Armour. Tv-sändningarna från touren drog igång i mitten av 1960-talet vilket betydde mycket för den massmediala uppvaktningen. Inom touren spelar de allra främsta herrarna inom golfen.