Padel

Padel

En sport som ökat rejält i popularitet de senaste åren är padel. Eftersom sporten har blivit en riktig snackis kan det kännas som att man är den ende som ännu inte har provat på sporten. I det här inlägget får du veta allt om padel så att du får en bättre koll på sporten alla pratar om.

Padelns historia

Innan vi kan gå in mer på vad sporten innebär behöver vi först berätta om dess historia. Det var i slutet på 1960-talet som padeln föddes. Detta skedde år 1969 i Mexiko och den som först uppfann padeln hette Enrique Corcuera som byggde en squashbana i sin trädgård. Men den banan innehöll en del element som finns i tennis och där kom den allra första idén till padel. Padel är alltså en blandning mellan tennis och squash.

Efter att padeln utvecklats ytterligare började den bli mer populär. Först spelades den främst i Mexiko och andra latinamerikanska länder men tack vare den dåvarande prinsen av Spanien tog sig sporten över havet och till Europa och så småningom även till Sverige. Den första padelbanan i Sverige byggdes i slutet på 1990-talet. Men det är tack vare svenska influencers och kändisar som padeln slog igenom för ett par år sedan och är en bidragande faktor till dess popularitet.

Spela padel

Om du någon gång har spelat antingen squash eller tennis kommer det att vara lätt för dig att spela padel. Det första du behöver göra för att testa på att spela padel är att boka en padelbana. Numera finns det padelhallar på mer eller mindre varenda ort i Sverige. Väl på plats kan du låna ett padelracket och bollar. Men om du vill känna dig som ett proffs ska du köpa ditt eget padelracket så du kan ta med dig det när du ska spela.

Eftersom padel är en sport man spelar i tvåmannalag är det bra om du också har med dig en kompis. På matcher spelar man två mot två, men det går bra att träna padel en mot en. Att träna padel tillsammans är ett bra sätt att umgås på då ni både får träning och har chansen att umgås på ett avslappnat och roligt sätt.

Som vi nämnde tidigare är padel en blandning mellan squash och tennis. Det här är något som bland annat märks på själva banan. I padel får man använda sig av väggarna när man slår men poängsättningen är som i tennis. Om du vill lära dig mer om hur själva spelet går till och ta reda på reglerna finns det många bra sidor på internet som går in mer på det.