Friidrott

Friidrott

Friidrott är ett samlingsnamn för flera olika grenar och utförs under flertalet galor och mästerskap. Friidrott kan utövas både utom och inomhus och organiseras av IAAF. Friidrotten är väldigt global och inom den ryms många olika kast, hopp och löpgrenar. Även grenar som mångkamp, där man utöver flera olika grenar och gång är stora inom friidrotten.

Löpning

Den kortaste distansen man tävlar på är 60 meter och det längsta ett klassiskt maraton. Några av de de vanligaste är 60 m, 100m, 200m, 400m samt olika former av stafetter. Även löpning med häck och hinder ingår. I långdistans löpningen ingår alla distanser över 5000 m och både damernas och herrarnas 10 000 meter brukar vara favoriter bland åskådarna. 100 meters-finalen är ofta kronan på verket då VM, OS eller andra glad ska avgöras.

Kast och hoppgrenar

Höjdhopp, stavhopp och längdhopp är akrobatiska och fascinerande grenar som varje år lockar en stor tv publik. Kastgrenar som spjut- och diskuskastning behöver omkring 100 meter och avgörs många gånger medan löpning pågår i arenan. Funktionärerna har en ganska stor betydelse inom friidrotten för att organisera att alla grenar sker efter schemat.

Jakten på rekord

Friidrott är till stor del inriktad på att slå olika rekord, och det handlar om centimetrar och hundradelar. När ett nytt rekord slås får det stor publicitet och vinnaren av hundra meters finalen för herrar brukar koras som världens snabbaste man, även om det egentligen är relativt. Inom friidrotten har man liksom i många konditionsidrotter, tampats med dopningsskandaler och numera övervakar olika organisationer alla tävlingar samt utför slumpmässiga tester på de aktiva. Friidrott är ungefär lika stor bland både herrar och damer och det finns även ett växande intresse för exempelvis Paralympics som är ett mästerskap för personer med funktionsnedsättningar.