Ishockey

Ishockey

Världens första ishockeymatch spelades 1875, på the Victoria Rink som ligger i Montreal, Kanada. Själva ordet ”hockey” påstår vissa härstammar från det franska ordet ”hocquet”, vilket kan översättas till ungefär “klubba”. Ishockey är inte lika stor som exempelvis fotboll, av naturliga orsaker då det krävs ett kallare klimat och stora påkostade faciliteter såsom hockeyrinkar och hallar. Sporten är relativt dyr att utföra och långt ifrån alla barn har råd att börja med idrotten även om det finns organisationer som kan hjälpa till ekonomiskt. De tre största finalerna i ishockey är Ishockey -VM, OS-finalen i ishockey och finalspelet i NHL.

De stora hockeynationerna

Länge dominerade Sovjetunionen ishockey världen, men efter dess fall har Kanada ihop med de nordiska länderna varit de allra största. Kanada har 550 000 licensierade hockeyspelare vilket kan jämföras med Sveriges omkring 66 000. Varje år arrangeras ishockey VM både för herrar och damer, och intresset brukar variera från Nordamerika, som brukar ha sitt finalspel under samma tidpunkt.

NHL

Den i särklass största ishockeyligan i världen är NHL – National Hockey League, som spelas i Nordamerika. NHL startades 1917 och har sedan säsongen 2017/2018 31 lag. 7 av ishockeyklubbarna kommer ifrån kantad och resterande från USA. I NHL spelar lagen 82 matcher i den så kallade grundserien och därifrån vaskas 16 lag ut till slutspelet under april till juni månad. Stanley Cup-pokalen hägrar sedan för det lag som når hela vägen. I NHL finns ett särskilt system för hur man får köpa nya spelare och de lag som hamnar sist i ligan får fördelar vid “draften” då också många spelare från Europa kommer till NHL.

SHL

SHL – Swedish hockey League är Sveriges högsta seriespel för ishockey. Ligan har gått under många namn, och länge hette den Elitserien. Under gruppspelet kämpar 14 lag från hela Sverige om att nå slutspel. Till skillnad från NHL spelar man med europeiska regler vad gäller bland annat storleken på hockeyrinkarna, som är något större. I SHL får de två nedersta lagen kvalificera sig för spel följande år, vilket ger helt nya lag från Hockeyallsvenskan möjligheter att kvala in i SHL.

Högst betalda spelare

En av de högst betalda spelarna är John Tavares som för sitt kontrakt i Toronto Maple håvar in 160 miljoner kronor, vilket ändå hamnar i skymundan för Connor McDavid som får nära den siffran, men per säsong i Edmonton Oiler.