Fotboll

Fotboll

Fotboll sägs vara världens största sport och enligt det internationella fotbollsförbundet FIFA utöver drygt 240 miljoner fördelat på över 200 löner idrotten. Vart fjärde år arrangeras fotbolls VM som är världens största idrottsevenemang världen över.

Utveckling

Fotboll är en engagerad sport där 20 spelare försöker sparka in en boll i varandras mål. Sporten är relativt enkel att sätta sig in i och också utöva. De allra flesta som tittar på matcherna har själva i någon mån spelat fotboll och den relativt låga kostnaden för utrustning har medfört att sporten är stor nästan överallt. Fotbollen har genom åren genomgått en del förändringar men grundprincipen har alltid varit där. Under medeltiden var bollarna fyllda med sågspån och inte förrän på 1900-talet kom bollarna att utvecklas till vad vi känner igen idag. Man ville ha en lättare boll som medförde att huvudspel skulle vara möjligt.

Regler

Som inom de flesta idrotter är fotbollen fylld av särskilda regler och den mest avancerade är den så kallade offsideregeln. Den bestämmer var spelarna ska vara i förhållande till bollen på den anfallande sidan av planen. Offsideregeln gör det även möjligt att spela mer taktiskt och utnyttja motståndarlagets misstag. Snabba spelare som har bra spelförståelse gynnas av regeln och spelet blir mer böljande fram och tillbaka över spelplanen. Reglerna finns i huvudsak till för att göra spelet säkert och rättvist. Om en spelare bryter mot reglerna tilldelas denna först ett gult kort, och vid en andra varning utdelas ett rött kort som leder till att spelaren får gå av planen. Lagen har tio utespelare var och en målvakt, som får ta bollen med händerna innanför ett särskilt markerat område framför målet. Går bollen ut över planens sidolinjer uppkommer antingen inkast, hörna eller inspark.

Nya metoder

Under de senaste tjugo åren har ny teknik underlättat för domaren att göra rätt beslut. Målkameror har införts i många tävlingar och domaren kan då välja att se en repris över målet för att avgöra om bollen varit över mållinjen eller inte. Vid VM 2014 infördes en särskild färgspray som domaren kunde använda för att markera vart exempelvis en mur av spelare får placera sig vid frisparkar. Även sidodomarna har fått en större roll och kan numera kommunicera med huvuddomaren via headset, och informera om händelser denna inte kan uppfatta. Även tv produktioner har fått nya möjligheter att följa med spelarna med avancerad statistik där man ser hur enskilda spelare rört sig över spelplanen.

En miljard-industri

Fotbollen är sedan länge en idrott förknippad med mycket pengar. Många stjärnor lyfter minst sagt enorma årslöner. En av de bäst betalda spelarna är Barcelona anfallaren Lionel Messi som har en årslön motsvarande 338 miljoner kronor. Under sin karriär som fotbollsspelare har han tjänat omkring 1,4 miljarder kronor.