Simning

Simning

Simning är som tävlingsform en oerhört krävande idrott och ofta tränar simmare flera timmar varje dag i bassängen. Tävlingssimmare tävlar i huvudsak inom fyra olika simsätt, bröst- crawl, rygg och fjärilssim. Tävlingar ordnas i bassänger med längder mellan 25 m (kortbana) och 50 m (långbana).

Bröstsim

Det långsammaste simsättet är bröstsim där man rör armarna ut från bröstet tillsammans med motsvarande rörelse med benen. Bröstsim är åtminstone i Sverige det populäraste simsättet bland motionärer som söker simmärken och det är det första simsättet som lärs ut av simskolor.

Crawl

Frisim eller “”Crawl”” är det snabbaste simsättet och utförs genom att simmaren “”paddlar”” framåt med armarna, samtidigt som benen sparkar. I europa har simsättet bara existerat i modern tid, men det har förekommit bland annat i den grekiska civilisationen. I Sverige blev frisimmet eller “”kål”” populärt på 1930-talet och sedan dess har mängder av svenska simstjärnor tävlat i grenen.

Triathlon

Inom Triathlon används crawl till stor utsträckning vid simmomentet, och man börjar nästan alltid med simning i öppet hav. Vid sidan om de två övriga momenten, med cykling och löpning är simning för de flesta det svåraste att bemästra för att bli en riktigt bra triathlon deltagare.