Lionel Messi

Lionel Messi

När Lionel Andrés Messi, född 1987 i Argentina, 2010 mottog fotbollspriset Ballon d’Or, kunde han redan se tillbaka på en fantastisk karriär. Priset som varje år delas ut till världens bästa manliga fotbollsspelare 2012-2015 gick hela fyra gånger just till honom. Idag spelar han för spanska FC Barcelona och räknas till en av världens bäst betalda fotbollsspelare. Ett flertalet målrekord har han hunnit med i den spanska storklubben.

Uppväxt

Lionel Messi började som femåring spela fotboll för Grandoli, en argentinsk klubb under ledning av hans egen far. När Messi var bara 11 år, kom diagnosen att han hade en hormonsjukdom vilket påverkade hans längd, och som 13-åring var han bara 137 cm. Som 14-åring upptäcktes han av Barcelonas ungdomstränare och klubben erbjöd familjen att betala för Messis hormonbehandlingar om han skrev på för klubben och sedan dess har han inte spelat för något annat klubblag.

Kom snart till A-laget

Som den yngsta spelaren någonting, bara 17 år, gjorde han mål för Barcelonas A-lag i den spanska fotbollsligan La Liga. Relativt snart blev han ordinarie spelare i laget och skrev på ett 9 årskontrakt. 2017 skrev han på för en förlängning och blev världens femte bäst betalda fotbollsspelare med motsvarande 338 miljoner kronor i årslön. Som seniorspelare har han vunnit La-liga otaliga gånger med sitt klubblag och i det Argentinska landslaget har han nått en silvermedalj (2014) då han även fick guldbollen som turneringens bästa spelare. Messis främsta spelstil är hans snabbhet och speluppfattning. Många i hemlandet jämställer honom med den stora ikonen Diego Maradona.