Ätstörningar hos idrottare

Ätstörningar hos idrottare

Idrottare på hög nivå tränar för det mesta nästan varje dag i veckan och ofta dessutom två pass om dagen. För att kunna utvecklas som idrottare krävs det därför ordentligt med energi och det krävs också att behovet av nödvändiga vitaminer och mineraler tillgodoses. Tyvärr är det flera idrottare som drabbas av ätstörningar, vilket gör att deras kroppar tar skada och att de inte når sina mål.

Det kan ta mycket lång tid att återhämta sig från en ätstörning. På vägen mot tillfrisknande gäller det att göra saker som ger positiv energi och tar bort tankarna från sjukdomen. Att besöka ett spa, gå på olika avkopplande behandlingar som till exempel ansiktsbehandlingar eller att klippa och färga håret är några enkla sätt att bli mer nöjd med sig själv. Om du vill förbättra din hårkvalitet eller om du har problem med kala fläckar, d.v.s. hårsjukdomen alopecia finns det enkel hjälp att få genom prp-behandling hos Nordichair. Nordichair erbjuder även effektiv behandling mot rynkor och ärr i huden. Varför inte se vad de kan göra för dig genom att boka en kostnadsfri konsultation?

Undvika ätstörningar

Ätstörningar brukar debutera under tonårstiden och det är därför viktigt att förebygga ätstörningar hos barn och ungdomar för att de ska kunna utveckla sin idrottstalang till fullo. Den vanligaste ätstörningen hos idrottare är anorexi, vilket beror på att viktnedgång kan leda till bättre resultat i idrotter där utövaren gynnas av en låg kroppsvikt. Exempel på idrotter där vikten spelar roll är flera konditionsidrotter som löpning, skidåkning och cykling. Även inom estetiska idrotter som gymnastik, dans och konståkning förekommer anorexi. Eftersom de negativa konsekvenserna av ätstörningar inte kommer direkt upplever många att de får bättre resultat när de går ner i vikt och de blir därför sporrade att fortsätta tappa kilon. Efter ett tag kommer dock resultaten att försämras när kroppens funktioner blir nedsatta av sjukdomen. Om inte behandling sätts in i tid riskerar idrottaren av få långvariga besvär och idrottskarriären kanske till och med blir förstörd.

Konsekvenser av ätstörningar

Vilka är då konsekvenserna av en ätstörning? Vid anorexi träder kroppen in i ett svältliknande tillstånd vilket leder till försvagade muskler, blodbrist, benskörhet och mensrubbningar hos kvinnor. På sikt leder benskörheten till ökad risk för stressfrakturer, något som gör att idrottaren tvingas till ett långt uppehåll från träning och tävlingar. En bulimiker riskerar bland annat tandskador och problem med mage och matstrupe. De som är drabbade får ofta också en försämrad psykisk hälsa och kan drabbas av depressioner eller ångest. En del isolerar sig och får problem med sina nära relationer och kan till slut även tvingas till en sjukskrivning. Med andra ord är nackdelarna med en viktnedgång mycket större än de eventuella fördelar en låg vikt kan ha i vissa idrotter. Tillräcklig mängd mat är därför nödvändigt för alla som vill bli bra på sin idrott.