Usain Bolt

Usain Bolt

Med sitt smeknamn “Lightning” Bolt, är Usain Bolt som är född 1986 i Jamaica, fortfarande världens snabbaste människa. De flesta experter anser han vara en av de allra största idrottarna genom alla tider. Bolt har vunnit åtta stycken OS-guld under sin aktiva karriär, och innehar världsrekorden på 100 meter (9,58 sek) och 200 meter (19,19 sek).

Debut som 14-åring

Bolt gjorde sin internationella debut som 14-åring och växte upp i den lilla Jamaikanska staden Trelawny. Han spelade mestadels fotboll och cricket innan löpning helt tog över och vid tolv års ålder var han redan skolans snabbaste löpare. Relativt snabbt insåg hans tränare att han var en supertalang. Vid sitt första junior VM som 14-åring nådde han semifinalen och året efter blev han juni-världsmästare på 200 meter.

Etablerade sig 2008

Den 31 maj 2008 slog han vid Reebok Grand Prix, Asafa Powells rekord på 100 meter. Tiden blev då 9,72. Bolt satsade egentligen inte på 100 meters distansen i början av sin karriär utan fokuserade mestadels på 200 och 400 meter. Senare tyckte han 400 meter kändes alltför långt och fokus förflyttades mer mot 100 och 200 m distanserna. 2009 blev det dags för det historiska världsrekordet på 100 m, vilket han satte i Berlin, med tiden 9,58 sek. Han nådde då en absolut toppfart på nära 45 km /h, vilket är den snabbaste farten en människa färdats i av egen kraft.

En ovanlig idrottstyp

Bolt är relativt ovanlig i sin kroppstyp för en sprinter. Med sina 196 cm är han betydligt längre än de övriga som ställer upp på startlinjen. Han är även känd för sin “laid-back” attityd mot kost och träning, även om det förmodligen är mest en gimmick, då han tränat många år med en av världens mest framgångsrika sprintar i Jamaica. Hans avslappnade inställning kan dock vara en fördel inför loppen då det ger en bra förutsättning att “explodera” ifrån och löpare som istället spänner sig för mycket kan göra kroppen för stel och stressad innan starten.

Trångt på medaljhyllan

Bolt kan stoltsera med hela sex OS-guld medaljer och är den enda idrottaren i världen som kan skryta med att ha tagit en så kallad trippeldubbel, då han vunnit 100 m och 200 m i tre olympiska spel i rad. Sedan 1959 är Bolt den enda sprinter som innehar världsrekordet på både 100 m och 200 m, vilket vittnar om vilken bra löpare han är. Han innehar även det inofficiella världsrekordet på 150 m. Bolt har även varit mycket framgångsrik med det jamaicanska stafettlaget och hjälpt till att placera landet ordentligt på idrottskartan världen över. Hans lite lekfulla inställning till sporten var under många år ett välkommet inslag för miljontals fans och han skapade under sin karriär en alldeles egen image.