Olympiska sommarspelen

Olympiska sommarspelen

De Olympiska sommarspelen, som ofta blir “sommar OS2 i folkmun, går av stapeln någonstans i världen vart fjärde år. Totalt omkring 26 sporter utövas, med alltifrån gymnastik till Fotboll och ett av de största ögonblicken är herrarnas final på 100 meter, som samlar nära en miljard TV-tittare. Olympiska sommarspelen kan titulera sig som världens största återkommande sporthändelse och engagerar hela idrottsvärlden.

Sitt ursprung i Grekland

Sommar OS, sägs ha sitt ursprung i Grekland, när de grekiska byarna tävlade mot varandra i olika idrotter. På den tiden handlade det mestadels om friidrott, vagn och strid. Spelen sågs då som en religiös ritual som gick hand i hand med Olympia, Zeus och Pelops. Även under vår tid dyrkas vinnarna som ofta blir idoler och nästan “mytomspunna”. OS har även varit en arena för politiska utspel och vissa år har länder bojkottat sin närvaro, trots att grundtanken med ett OS är att förena världens nationer. I Montreal hölls sommar OS 1976 och 92 nationer var på plats för att tampas om guldmedaljerna. Sovjet och Östtyskland var de mest framgångsrika nationerna i ett OS som mest blev känt för att de afrikanska länderna bojkottade det på grund av politiska orsaker kring apartheid. Också det första OS som hölls i Östeuropa, i Moskva OS 1980, blev känt för de 65 länder som bojkottade spelen. Bojkotten var denna gång ledd av USA med sin grund i det pågående kriget i Afghanistan. Sovjetunionen vann återigen i detta OS flest antal guldmedaljer.

Kvinnors deltagande i Sommar-OS

Redan 1900 fick kvinnor delta i de olympiska spelen men på den tiden var det bara tillåtet i enstaka sporter, och i början delades inga medaljer ut. Sedan dess har spelen definitivt nått en mer jämställd nivå och den internationella olympiska kommittén kan idag visa upp en statistik att nära 40 procent av deltagarna under ett OS är kvinnor.